Asuintalo oli rakennettu 12 mm teräsvahvisteisesta betonista – eli yhteensä yli 3000 tonnia purettavaa betonimateriaalia. Ensimmäinen vaihe oli rakennuksen purkaminen betonimurskaimilla noin 400–500 mm:n kokoisiksi lohkoiksi, suurimpien betonilohkojen ollessa kooltaan 800 x 400 x 250 mm murskaamisen jälkeen.

Kahta kaivinkonetta käytettiin lohkojen esikäsittelyyn. Pienempi kaivinkone Hitachi Zaxis 280 LC murskasi betonilohkot 0–80 mm:n kokoisiksi paloiksi. Murskausprosessin aikana sumutettiin manuaalisesti vettä vähentämään pölyä, koska lähistöllä oli asutusta.

Ensimmäinen vaihe oli purkaa rakennus enintään 800 millimetrin lohkoihin. Lähellä sijaitsevan asutuksen vuoksi pulveroinnin aikana suihkutettiin leuoille letkusta vettä pölyn sitomiseksi.

Toinen vaihe oli suurten betonilohkojen murskaaminen 0-80 mm:n kokoisiksi paloiksi, jotka voitiin uudelleenkäyttää tien perustuksen rakentamisessa. Betonin murskaaminen ja materiaalin uudelleenkäyttö tuottivat merkittäviä säästöjä verrattuna materiaalin kuljettamiseen kaatopaikalle. Enemmistö kuljetuskustannuksista ja kaikki jätemaksut poistuivat. Itse asiassa 0–80 mm murskattu betonimateriaali edusti merkittävää tulonlähdettä.

”Valitsimme murskaustyöhön Viper VPCH 21 -rumpumurskakauhan perinteisen leukamurskakauhan asemesta. Aiemmat kokemukset puolsivat uuden Viper-murskakauhan valintaa monestakin syystä. Erinomainen tuntikapasiteetti sekä päivittäisen huollon tarpeettomuus varmistivat tiukassa aikataulussa pysymisen” kertoo murskakauhaa työmaalla käyttänyt Tatu Kantola.

Viper VPCH 21 on yksirumpuinen murskauskauha. Hitaasti liikkuva, 40 rpm:n nopeudella pyörivä suuri 700 mm:n rumpu kovametallisilla kärjillä murskaa betonimateriaalin vasten vastahampaita vaivattomasti. Käyttäen alaritilää Viperin murskain pystyy pienentämään murskauskokoa standardin 0-150 mm:stä vähintään 0-60 mm:ään.

Suurempi VPCV 22 on kaksirumpuinen murskauskauha, jossa rummut pyörivät vastakkaiseen suuntaan murskaten materiaalia rummujen välissä.

Tatu Kantola ohjastaa Viper VPCH 21 -murskakauhaa. 12 millimetrin harjaiteräs putoaa normaalisti kauhan läpi. Jos se kuitenkin kietoutuu kovametallitapin ympärille, on se Kantolan mukaan helppo irroittaa pyörittämällä rumpua vastakkaiseen suuntaan.

VPCH 21:n murskauskapasiteetti oli noin 94 tonnia tunnissa, mikä on noin kaksinkertainen verrattuna perinteisiin murskauskauhoihin. 12 mm:n raudoitus putosi suoraan kauhan läpi eikä aiheuttanut viivästyksiä. Harvinaisissa tapauksissa, kun teräsnauha taipui hampaan ympärille, sen oli helppo irroittaa vastarumpua vastaavaa pyörimissuuntaa vasten. Pöly ei ollut sellainen ongelma kuin betonimurskaimia käytettäessä. Lisäksi Viperin korkeapainesumutusjärjestelmää ei tarvittu tällä työmaalla.

”Pölyn ohella melu on usein haittatekijä asutusalueille. Viper-rumpumurskakauhat ovat todella hiljaisia verrattuna leukamurskiin” kehaisee Tatu Kantola ja jatkaa: ”Viper-murskakauha on tosi nopea ja helppokäyttöinen, isotkin betonikappaleet mahtuvat kauhaan ja murskautuvat yhdessä vaiheessa. Kauha on helppo ja nopea täyttää, sen muoto onkin kynsikauhamaisen tilava”

Kaikki Viperin murskauskauhat pystyvät murskaamaan kovia purkumateriaaleja, kuten betonia ja laattoja. Usein pehmeät, joustavat ja hienot materiaalit aiheuttavat kapasiteettiongelmia perinteisiä murskaimia käytettäessä. Viperin rumpumurskain on tehokas myös sekoitettujen materiaalien käsittelyssä. Asfaltti, terva, hienompi materiaali, puu ja sekoitettu jäte eivät aiheuta tukkeutumista tai kapasiteettirajoituksia kuten monet muut menetelmät.

Lue lisää murskakauhoista

 

Lue myös

Suurin seulakauha mitä olemme koskaan toteuttaneet valmistui vain seitsemässä viikossa

Toteutimme asiakkaan toivomuksesta seulakauhan, jollaista emme ole koskaan ennen valmistaneet tai edes nähneet tosielämässä. Kauhan tilavuudeksi tuli lopulta huikeat 7 m³, joka tekee siitä ainutlaatuisen työvälineen. Tässä artikkelissa kerromme hieman lisää kauhan toteuttamiseen liittyvästä työstä.

Lue lisää

Lumen ja jään seulontaa Nallikarin talvikylässä

Nallikarin Talvikylän työntekijät ovat ottaneet käyttöönsä Vipermetalin seulakauhan lumen ja jään seulontaan, mikä on osoittautunut erinomaiseksi ratkaisuksi lumisten elementtiharkkojen valmistamisessa.

Lue lisää

Seulakauhan käyttö maaperän stabiloinnissa tuo tehokkuutta maanrakennusprojekteihin

Maaperän stabilointi on eräs maanrakennusprojektien keskeisimmistä osatekijöistä, ja sen vaikutukset ulottuvat kauas projektin elinkaaren yli.

Lue lisää

Mikä on Vipermetal?

Tervetuloa lukemaan Vipermetal-blogia. Pitkään harkittu idea on saanut uuden muodon sanoiksi ja kuviksi. Viper blogi pyrkii kertomaan enemmän siitä, kuka olemme ja mitä teemme.

Lue lisää